Mi kell egy jó esküvőhöz?

Beszélgetés Józsa-Dézsi Emese esküvőszervezővel

Milyen régóta foglalkozol esküvőkkel, szervezéssel, mi indított el ezen a pályán?

5 éve foglalkozom esküvőszervezéssel, előtte pedig rendezvényeket szerveztem. Éves szinten 13-15 esküvőt, emellett szülinapokat és házassági évfordulókat is szervezek. Az ok, amiért úgy döntettem, hogy esküvők szervezésével fogok foglalkozni az a sok negatív tapasztalás, amellyel a saját esküvőm szervezése során találkoztam. Rá kellett jönnöm, hogy ez is egy szakma, amelynek rengeteg összetevője van és sok-sok ismeret szükséges hozzá.

Mi határozza meg leginkább a munkád és miért fontos valójában a Te munkád?

Különböző habitusú emberek vagyunk, így vannak, akik kényelmesen sok időt szánnak a szervezésre (1 év) és vannak, akik későn ébredők, utolsó pillanatban cselekvők, akik csak 2 hónapot szánnak rá. Az esküvő elsősorban a menyasszonyról szól, ő az, aki inkább aggódik a rendezvény sikere miatt. Vannak közben különböző stádiumok, de az idő előrehaladtával, ahogyan közeledik a nagy nap természetesen, még a leghiggadtabb menyasszony is pánikba esik. Fontos, hogy tudják, hogy a jó szervező ott van mellettük és nem hagyja magukra őket a kérdéseikkel. A vőlegényt pedig inkább az esküvő körüli nagy „felhajtás” zavarja egy idő után. Ezért a kommunikáció javarészt a menyasszony és köztem folyik, így mentesítve a vőlegényt az őt nem érintő kérdésektől pl. meghívó arculata, dekor stílusa, menyasszonyi ruha haj és smink stb…. Természetesen mindenről van tudomása, de nyugodtan maradhat a háttérben. Mindenkinek olyan esküvőt szervezek, amilyet szeretne. Ez természetesen páronként változik, ezért nincs két egyforma esküvő. A lányok álmát szeretném beteljesíteni, akármi is legyen az. Mindenkinél más van az esküvő fókuszában, vannak, akik egy hatalmas bulit szeretnének mások különleges, vízparti helyszínt és vannak olyanok is akik pazar „Pinterest” dekorációt szeretnének viszontlátni a napjukon. A lényeg, hogy a párra legyen szabva és az ő elvárásaiknak legyen megfelelő, hiszen ez az ő nagy napjuk.

Mi az ami a leginkább jellemző rád saját véleményed szerint és a párok szerint?

Amit sosem szabad elfelejteni, amikor a szervezés közben nehézségek adódnak, hogy az esemény lényege az, hogy a kettőjük kapcsolata ezen a napon összekapcsolódik. Az ok, amiért össze akarnak házasodni, az egymás iránt érzett szerelem, amelyet hivatalosan is összekötnek rokonaik és barátaik előtt. Sok-sok hibát el lehet követni az esküvő szervezése alatt, hiszen nem szakértők ebben a dologban. Azt gondolom, hogy teljes mértékben partnere vagyok a velem dolgozó pároknak. Minden menyasszony kicsit a lányom vagy testvérem, tudom a legjobbat róluk és rossz dolgokat is. Ezt a munkát nem lehet személytelenül végezni. A szervezés alatt nagyon bizalmas viszonyba kerülök velük, éppen ezért a esküvő utáni elválás nehéz dolog. Sok lánnyal (már feleséggel) tartom azóta is a kapcsolatot.

Mi volt a legabszurdabb kérés / kérdés az eddigi munkád során?

Nem érzem abszurdnak a kéréseket, szeretem a kihívásokat. Szeretek olyat csinálni, amit más még nem. Talán egy dolog volt, ami számomra is meglepő volt. A menyasszony élő flamingókat szeretett volna az esküvőre. ☺ Na de ez is megoldódott, szinte eredetinek látszó flamingókkal.

Kedvelt helyszíned a Nádas Pihenőpark, ha minden igaz, mert már több közös munkánk is volt. Mi az, ami miatt az általad első körben preferált helyszínek közé tartozunk?

Szeretem, hogy itt bármi megvalósítható. Szerveztem már itt elegáns, kötetlen és tematikus esküvőket is. A hely lehetőséget biztosít a kis és nagy létszámú esküvők megrendezésére is. Én még nem tudtam olyat kérni az ott dolgozó kollégáktól, ami ne valósítottak volna meg és mind ezt KÉSZSÉGESEN. ☺ Pazar szállás és készülödés lehetőséget biztosítanak az új szállodájukban. Minden páromnak, akik a Nádasban házasodnak, azt szoktam ajánlani, hogy már az esküvő előtti napot is töltsék a szállodában ráhangolódva az esküvővőjükre. Szoktam is tőlük képeket kapni az esküvő előtti napon, hogy épppen a tó partján ülnek a naplementében borozgatva. Kell ennél több? Amit még nem említettem, hogy nagyon fontos az ételek minősége és ízvilága, mennyisége. Nem volt még olyan pár és násznép (a szervezésemben), aki nem lett volna ezzel is messzemenőkig elégetett.

Emlékezetes esküvő amit nálunk szerveztél?

Ne haragudj, de nem tudok különbséget tenni, mert mindet szívből szerettem. ☺

Mit vársz el a választott helyszíntől Te, mint a pár jobbkeze?

Ebben a munkában kiemelkedően fontos az emberi tényező. A párnak tudni és éreznie kell, hogy nekünk az esküvőjük nem egy a sok közzül. Annak megfelelően dolgozunk, hogy felejthetetlen napot hozzunk létre számukra. Ilyenkor szakácsok, felszolgálók, teremfőnök, pultosok, BIRÓ CSABI és én egyként dolgozunk és ezt mind jó hangulatban! Amikor ott vagyok én is tudom, hogy amit a helyszíntől elvárhatok az itt teljesítve lesz. Dolgozunk reggeltől estig egy esküvőn, de együtt sírunk a stégen tartott megható polgári szertartáson, a melllettem álló pincér lánnyal, akinek a kezében már a gratulációhoz bekészített pezgős poharak tálcán sorakoznak. Azt gondolom, hogy az is fontos, hogy azonnal ott terem a takarító személyzet a tánctéren, ha egy pohár ital kiesett az éppen mulatózó vendég kezéből. Ezek azok a plusz dolgok, amelyet nem lehet megfizetni! – Ez a NÁDAS PIHENŐPARK!