Minden egyes házasságkötés legfontosabb pillanata az esküvői szertartás

Minden egyes házasságkötés legfontosabb pillanata az esküvői szertartás

De hogyan döntsük el, hogy szertartásvezető vagy anyakönyvvezető legyen jelen a Nagy Napon?

Az első és legfontosabb tisztázni, hogy a magyar jogszabálynak megfelelően anyakönyvvezető közreműködése elengedhetetlen a törvényes házasság megkötéséhez.

A házasságkötési szándékot a házasságkötés időpontját megelőző legkevesebb 30 nappal, legkésőbb 12 hónappal később együttesen kell bejelenteni, továbbá nyilatkozatot tenni, hogy a törvényes házasságkötésnek akadálya nincs.

Házasságkötésre bármelyik anyakönyvi hivatalban van lehetőség, munkaidőben és a hivatalos helyiségben ez (többnyire) ingyenes szolgáltatás, külső helyszínen - ahol csak a kerület, vagy település anyakönyvvezetője rendelkezik illetékességgel - azonban az önkormányzat saját hatáskörében meghatározott díjazása illeti meg az anyakönyvvezetőt.

Amennyiben esti/éjszakai, vagy ünnepnapokon kívánja kimondani a boldogító igen -t az ifjú pár, ahhoz már az illetékes jegyzőtől kell engedélyt kérni, amely további költségeket vonhat maga után.


Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi szükség van a szertartásvezetőre?

Épp a fent említett korlátok és díjazás miatt terjedt el a szertartásvezetés, mint esküvői szolgáltatói szakma.

Hiszen míg az anyakönyvvezető hivatali személyként meghatározott időben és helyen vezeti le a hivatalos ceremóniát, addig a szertartásvezetőre nem vonatkoznak ezek a korlátok, hiszen ő a párok igényeit szem előtt tartva dolgozik, értendő mind a szertartás időtartamára, személyes hangnemére és a helyszínre vonatkozóan egyaránt.

A szertartás szövegezése, személyre szabott része az anyakönyvvezetőn múlik, maga dönti el annak mértékét, továbbá, hogy milyen időtartamra tudja vállalni az esküvői szertartás levezetését.

Míg a szertartásvezető a szertartás személyre szabott szövegén túl, elejétől a végéig segítségére lehet a házasulandó párok számára, a ceremónia felépítésén keresztül a zene kiválasztásán át, időkorlát nélkül áll az ifjú pár rendelkezésére. Díjazását tekintve egyéni szolgáltatóként saját maga határozza meg.

Érdemes az árajánlat mellé egy személyes találkozót is kérni, hiszen megvan a lehetősége a pároknak, hogy a szakmai tapasztalat mellett a szimpátia is döntő szempont lehessen a kiválasztási folyamat során.

Gyakori megoldás, hogy az ifjú pár díjmentes szolgáltatás keretein belül ellátogat egy anyakönyvi hivatalba, ahol megköttetik a hivatalos házasság, a Nagy Napra viszont szertartásvezető közreműködését veszi igénybe.

Azonban sok pár számára idegen a szertartásvezető munkássága, így hagyományos módon anyakönyvvezetőt választ az esküvői ceremónia levezetéséhez.

Legyen szó szertartásvezetőről vagy anyakönyvvezetőről mindenkinek varázslatos szertartást és csodásan boldog házas éveket kívánunk!

Foglaljon online az alábbi előnyökkel!

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén, pár lépésben, csak 2 perc alatt!

ÁRKALKULÁCIÓ & ONLINE FOGLALÁS

Kérje ajánlatunkat egyszerűen pár pillanat alatt! Legkésőbb 24 órán belül elküldjük Önnek személyre szabott árajánlatunkat!

AJÁNLATKÉRÉS